Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Aikamme haasteita

George Orwell kuvailee kirjassaan 1984 newspeakia. Kieltä, joka on suunniteltu rajoittamaan ajattelua. Ilman ajattelua ei ole mahdollista kyseenalaistaa. Ihminen, joka ei kysy kysymyksiä on haavoittuvainen. Hän tekee, mitä käsketään ja uskoo, mitä sanotaan. Hän omistaa aromipesän ja uskoo Fasistien johtavan Ukrainaa. Hänen todellisuutensa perustuu siihen, mitä maailman halutaan olevan – eikä siihen, mitä maailma oikeasti on.

big brotherSen lisäksi, että kieli määrittelee ajattelun potentiaalin – voi sen avulla myös hämärtää ajattelua. Collateral damage kuulostaa paremmalta kuin “Tapoimme vahingossa ihmisiä”. Tehostettu kuulustelutekniikka paremmalta kuin kidutus.

Kuten kaikkea teknologiaa, myös kieltä voidaan käyttää tuhoavana voimana.

Lakikirjat täyttyvät laeista, joiden nimet ovat harhaajohtavia ja merkitykset vaikeaselkoisia. Monissa maissa kansalaiset tiedostamattaan jatkuvasti rikkovat lakeja, joiden olemassaolosta he ovat tietämättömiä.[1]

Tieto rikkomuksista jää kuitenkin elämään, yritysten ja valtioiden tietokantoihin, määrittelemättömäksi ajaksi. Näin todiste kenen tahansa rikollisuudesta jää odottamaan parempaa aikaa ja mahdollista rankaisua. Kun kaikki ovat rikollisia, voidaan toisinajattelijat taklata pois pelistä yhteiskuntasopimuksen raameissa, kun se valtaapitäville parhaiten sopii.

Koska tallennuskapasiteetti kasvaa, ja sen hinta laskee, tullaan kaikki tieto tallentamaan mahdollisimman pitkäksi ajaksi. Se tieto, mikä nyt kerätään, on seuraavan valtaapitävän hallussa. Seuraava valtaapitävä saattaa olla sotilasvallankumouksen tehnyt fasisti tai tiedustelupalvelukaverisi isäntämaan seuraava IS-kommunisti. Pahimmillaan homot ovat huomisen rikollisia, ja heidät kuskataan homoleirille.

Tiedustelupalvelut kaikkialla maailmassa keräävät kaiken mahdollisen tiedon. He vakoilevat ihmisiä ja jakavat tietonsa kavereilleen. Vakoilu ja tiedustelutiedon kerääminen tapahtuu mm. seuraamalla puhelin- ja internetliikennettä sekä yhteistyössä yritysten kanssa. Ihmiset vapaaehtoisesti syöttävät Facebookiin ja muihin palveluihin todisteita rikoksistaan, kuten homosuhteistaan Iranissa. Palveluihin, jotka toimivat yhteistyössä tiedustelupalveluiden kanssa, usein tahtomattaan.

obamaTieto on valtaa ja yksityisyys historiaa. Kaikki mahdollinen tieto on aina pyritty keräämään, se on tiedusteluorganisaatioiden tehtävä. Nyt teknologia mahdollistaa sen ennennäkemättömällä tavalla. Myös uudenlaista tietoa on saatavilla. Internetin mahdollistama jakamiskulttuuri ja ihmisen sosiaalisuus edesauttaa tätä ilmiötä. Isotieto(big data) ja joukkovalvonta ovat tulleet jäädäkseen.

Maailma on monimutkainen paikka. Ihmiskunnan tarina on taistelu selviämisestä teknologian avulla. Teknologian, jonka kanssa ihminen tasapainoilee rakentavan ja tuhoavan voiman kanssa.

[1]: http://www.suomenlaki.com/juristikirje/suuri+juristikysely+laki+ei+ole+riittavan+ymmarrettava/a2139757

Kirjoittajasta: Avustaja

Järki-lehteä avustava kirjoittaja.

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia