Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Perusteos peleistä ja pelillisyydestä

Oppiminen pelissä vetää ymmärrettävästi yhteen nuoren alan tutkimustiedon.

Oppimispelit ja oppimisen pelillistäminen ovat puhuttaneet useita vuosia. Viimeistään kahden kuluneen vuoden aikana tapahtunut älypuhelinten leviäminen käytännössä kaikkien nuorten käteen tekee ensimmäisen suomenkielisen pelillisyydestä kirjoitetun tieteellisen kirjan Oppiminen pelissä enemmän kuin ajankohtaiseksi.

Kirjassa ääneen pääsevät kaikki alan asiantuntijat kasvatustieteen ja pelialan yliopistotutkijoista pelinkehittäjiin ja riviopettajiin, mikä on perusteltua: opettaja ei ole pelisuunnittelija eikä pelisuunnittelija opettaja. Alojenvälistä yhteistyötä kun tarvitaan, mikäli oppimispeleistä halutaan jotain 1990-luvun multimediaromppuja ylevämpää.

Viimeisin tieteellinen tutkimus tarjoaa lohdutusta myös niille, jotka pelkäävät, että pelit vievät opettajalta työt: opettajalla on tärkeä rooli oppimispelien ja pelillisten ympäristöjen integroimisessa opetukseen.

Oppiminen pelissä

Leena Krokfors, Marjaana Kangas, Kaisa Kopisto (toim.) 2014: Oppiminen pelissä. Pelit, pelillisyys ja leikillisyys opetuksessa. Vastapaino.

Pelillistäminen ei ole mikään uusi asia: jo koulu itsessään on peli, jossa oppilas oppii pelin kuluessa toimintalogiikkaa, voi parantaa menestystään ja uusilla tasoilla vaaditaan uusia taitoja. Ja kaikki tämä kääntyy arvosanoiksi, ikään kuin pelin pisteiksi.

Vaikka kirja on tieteellinen kokoomateos, teksti on sujuvaa luettavaa kaikille peleistä ja pelillisyydestä kiinnostuneille ja sitä voikin suositella sekä maisteritason oppikirjaksi että koulupäättäjille pikaperehdytykseksi aiheeseen.

Kirja käsittelee myös leikillisyyttä, joka on jäänyt pelillisyyshypetyksen jalkoihin, mutta on vähintäänkin yhtä mielenkiintoinen tulevaisuuden oppimisen kannalta.

Kiireisenkin peleistä kiinnostuneen opettajan kannattaa vähintään silmäillä teos läpi: kirja esittelee kaikki oppimispelien menestystarinat 10 Monkeysistä Minecraftiin.


 

Vesa Linja-ahoVesa Linja-aho

Kirjoittaja on sähköalan diplomi-insinööri ja opettaja.

 

 

Kirjoittajasta: Avustaja

Järki-lehteä avustava kirjoittaja.

2 comments

  1. No, ei siinä kyllä “kaikki alan asiantuntijat” päässeet ääneen, mutta asiantuntijat kaikilta aloilta kyllä :)
    Kirja on itsellä vielä lukematta, mutta lukulistalla!

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia