Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Agenttitarinoita ja avainsanavalvontaa

Petteri Järvisen tuorein kirja pikaperehdyttää valtiolliseen verkkovakoiluun ja siltä suojautumiseen.

Petteri Järvinen onnistuu jälleen siinä, mistä hän on tullut tunnetuksikin: hankalahkon asian popularisoinnissa. Asiantuntijapiireissä Järvinen lienee tunnetuin teoksestaan PC-käyttäjän käsikirja, jonka kanssa moni nykypäivän keskijohtolainen perehtyi DOS-käyttöjärjestelmän sielunelämään 1990-luvun taitteessa.

Järvisen toukokuussa ilmestynyt NSA – näin meitä seurataan etenee sujuvan tarinamaisesti alkaen Edward Snowdenin paljastuksista aina syvemmälle NSA:n, CIA:n ja muiden maiden tiedustelupalvelujen toimintaan. Järvinen selittää, miksi jokaisen tulisi ottaa yksityisyytensä varjeleminen vakavasti ja lopuksi tarjoaa keinoja siihen.

Järvinen onnistuu hankalahkon aiheen popularisoinnissa, mutta kirja jättää joiltain osin parantelun varaa. Kuva: Gerd Altmann

Tehokeinona Järvinen käy läpi kuta kuinkin jokaisen tiedustelupalvelujen toimintaan liittyvän isomman skandaalin: al-Shifan lääketehtaan tuhoamisen, Kiinan suurlähetystön pommituksen, Collateral murder -tapauksen, Kreikan salakuunteluskandaalin, Rainbow Warriorin upotuksen, Ahmed Bouchikin murhan, Mahmoud Al-Mabhouhin salamurhan ja Irakin sotaan johtaneet perättömät väitteet joukkotuhoaseista. Kukapa näiden taustalla oleville tahoille haluaisi antaa tietojaan luettavaksi – olivatpa tiedot kiinnostavia tai eivät.

Järvinen kyseenalaistaa perustellusti verkkourkinnan hyödyt. Useita ihmisiä joukkomurhanneita James Holmesia ja Adam Lanzaa esimerkkinä käyttäen Järvinen argumentoi, että pelkkä mielenterveyshuollon tehostaminen suojelisi amerikkalaisia paremmin kuin tehokkainkaan verkkovalvonta. Verkkovalvonta voi lisäksi tulla kalliiksi Yhdysvaltojen ja monen muun maan kansantaloudelle.

Asiavirheet ja yksinkertaistukset ärsyttävät

Moni asia kirjassa avautuisi paremmin, jos kuvitukseen olisi satsattu enemmän. Nyt kuvitus on lähinnä ruutukaappauksia tietokoneohjelmista. Esimerkiksi Tor-verkon toiminta avautuisi ei-tekniselle lukijalle paremmin havainnollistavalla piirroskuvalla kuin pitkällä tekstijorinalla.

Petteri Järvinen: NSA – näin meitä seurataan
Docendo 2014. 323 sivua.

Järvinen kertoo ihan oikein, että matkapuhelimen pystyy eristämään ulkomaailmasta käärimällä sen tiukasti alumiinifolioon. Sen sijaan Järvisen väite “teoriassa matkapuhelimen pitäisi mykistyä mikroaaltouunissa” ei pidä paikkaansa – teoriassa eikä käytännössä. Mikroaaltouunin oven neljännesaaltoloukut on suunniteltu pysäyttämään mikroaaltouunin 2,45 gigahertsin aallot, ei matkapuhelinten käyttämiä taajuuksia.

Kirja keskittyy ulkomaisten tiedustelupalvelujen toimintaan. Tavallisen suomalaisen, julkkiksesta puhumattakaan, tiedot ovat pahemmassa vaarassa, mikäli esimerkiksi kannettava tietokone takavarikoidaan rikosepäilyn seurauksena, ja joku poliisin sisältä vuotaa arkaluontoiset tiedot keltaiselle lehdistölle. CIA:n agenttia tai Googlen intialaista ylläpitäjää tuskin kiinnostavat ei-poliittisten suomalaisjulkkisten tiedot. Tämä näkökulma sivuutetaan kirjassa.

Niin, ja Chelsea Manning ei halua sukupuolenvaihdosleikkaukseen vaan sukupuolenkorjausprosessiin.

 

LYHYESTI:

Mitä? Tietokirja verkkovakoilusta

Kenelle? Yksityisyydestään kiinnostuneille taviksille ja kaikille päättävässä asemassa oleville

Miksi? Kirja tarjoaa valmiiksi pureskellun infopläjäyksen valtiollisesta verkkovakoilusta ja perusniksejä siltä suojautumiseen

 

VESA LINJA-AHO

 

Kirjoittajasta: Avustaja

Järki-lehteä avustava kirjoittaja.

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia