Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Söpöjen Ajatusten Valvonta

kestomarkus

Veivasin numeron puhelinkoneeseeni, luuri toisessa kädessä. “Virkailija Lutunen täällä, Söpöjen Ajatusten Valvonnasta, päivää”, lausahdin puhelimeen sihteerin vastattua. “Saisinko jutella työministeri Voimasen kanssa?”

Hetken odotuksen jälkeen kuului vastaus: “Voimanen, kuinka voin auttaa?” Karistin ajatukset jonotusmusiikista ja puhdistin kurkkuani.

“Lutunen, Söpöjen Ajatusten Valvonnasta. Minut on komennettu selvittämään minimipalkkahankettanne.” Voimanen hiljeni. Hetki kului. Toinenkin, mutta hitaammin. Kolmannen hetken kuluttua puhelimesta kuului ääni.

“Selvittämään? Mitä selvitettävää siinä on? Käytännössä jokainen kansanedustaja ajoi minimipalkkaa vaaliohjelmassaan. Tämän takia heidät valittiin. Ei teillä ole auktoriteettia tällaiseen!”

Huokaisin. “Kerroin jo, ketä edustan. Vaikutusvaltani tulee paljon korkeammalta kuin demokraattinen legitimiteetti. Eikä teidän tarvitse vielä hätääntyä, vastatkaa vain aluksi muutamaan kysymykseen, niin näemme miten asia etenee, okei?” Ärsyttäviä nämä tärkeilijät. Aloitin odottamatta kuittausta.

“Suomen nuorisotyöttömyys on 50%, ja työikäisten kokonaistyöttömyys 30%, pitääkö paikkansa?”

“Kyllä.”

Kirjasin vastauksen ylös. “Suuremmissa kaupungeissa asunto ja ruoka maksavat yleisesti kohtuuttomana pidetyn osan nettopalkasta, totta?” Tähänkin sain myöntävän vastauksen.

En pidä tällaisesta kyselemisestä. Tiedän kaikki vastaukset etukäteen, mutta edustamani viraston käytännöt vaativat, että puhelun tallentamisen lisäksi täytetään lomake ja otetaan muistiinpanoja. Katsoin pyöriviä magneettisia nauhakeloja ja siirsin kynääni lomakkeen seuraavaan kohtaan.

“Ihmisiä kannustetaan etsimään ja tekemään töitä sillä, että työstä alkaa saada hyvää palkkaa?”

“Totta kai. Myös jo töissä olevat tulevat saamaan tuntuvan palkankorotuksen!”

“Tullit ja verot pitävät jo nyt ulkomaista kilpailua loitolla, eikö totta” kysyin ja myöntävän vastauksen jälkeen jatkoin: “Siitä huolimatta yrityksillä ei mene kovin hyvin.” En esittänyt kysymystä, mutta Voimanen totesi myöntymyksen välissä. “Eli mistä rahat korotetun minimipalkan maksamiselle saadaan?”

Tulkitsin Voimasen hiljaisuuden mietteliääksi. Kirjasin näin lomakkeeseeni. Lopulta hän vastasi “Voimme aina maksaa tukia yrityksille… Tai kun ei voida verottaa työvoimaa enempää, niin voidaan ehkä painaa rahaa… Siis lainata keskuspankilta, tai sosialisoida pankit…”

Kiitin Voimasta puhelusta. Laskettuani luurin vastaanottimelle, avasin ihmiskunnan mielet raportilleni. Todellisuus alkoi purkautua. Historia kirjoittui uudelleen. Ihmiset ymmärsivät, että tyhjästä ei voi nyhjästä. Ihmiset ymmärsivät, että ei ne pienet tulot vaan ne suuret menot. Voimanen ja hänen sihteerinsä unohtivat koskaan kuulleensa Söpöjen Ajatusten Valvonnasta.

Rauhoituin hetken. Nuorempana virkailijana todellisuuden muuntaminen ei ollut näin raskasta. Pian pääsisin onneksi eläkkeelle. Lounaan jälkeen luvassa olisi vastaava selvitys suuryritysten tukemisesta. Matkalla virastotalon kahvioon aloin miettiä valmiiksi poliitikkoja, yritysjohtajia ja heidän sihteereitään, joille tarvitsee kertoa edustamani viraston olemassaolosta.

Kirjoittajasta: mjt

Markus Törnqvist on oman yrityksensä teknologiajohtaja ja oman onnensa seppä. Myös joogi, jota kiinnostaa matalemmaksi kulttuuriksi katsottu taide.

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia