Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Tarina ehdottomuudesta

kestomarkus

Mä en oo minkään suhteen tosi tiukka.

Mies kävelee tietä pitkin. Vasemmalta menee muita ohi, oikealla heitä tulee vastaan. Muut ihmiset liikkuvat omaan tahtiinsa, vaikkakin määrätietoisesti. Mies ei ymmärrä heitä. Hän on valinnut keskitien.

Suuntakin on hänellä valittu, mutta oikealta tulevat työntävät häntä eteenpäin, ja vasemmalta häntä työnnetään taaksepäin. Hän ei etene niin nopeasti kuin useimmat muut, mutta häntä ei haittaa. Hän valitsisi molemmat suunnat samaan aikaan, mikäli se olisi mahdollista. Hän ei ole nimittäin varma, onko hän valinnut oikean suunnan elämälleen. Välillä hän vaihtaa suuntaa ja huomaa, että maasto takana ei ole enää tuttua. Se on muuttunut hienovaraisesti. Siinä tapauksessa hän ei aina vaihda takaisin, vaan jatkaa kävelyä kohti uudennäköistä vanhaa aluetta.

Näin tehdessään häntä ihmetyttävät nuo ehdottomat, kaistansa valinneet ihmiset. Hän pitää heitä kaistapäinä. Eikö heille ole opetettu, että ehdottomuus on lapsellista? Että ehdottomuus kuuluu vaiheeseen, josta kasvetaan yli.

Kävellessään hän huomaa, miten muut ihmiset juttelevat välillä keskenään. He saattavat vaihtaa tahtia, mutta joskus nähdä toisensa myöhemmin. Joskus he kävelevät vain lyhyen matkaa yhdessä, eivätkä miehen tietääkseen tapaa enää koskaan. Mies tapaa myös välillä ihmisiä, yleensä juuri lyhyen ajan verran.

Hän ei miettimälläkään ymmärrä miksi. Yleensä tämä toinen on juuri kuten muut; kävelemässä tiettyyn suuntaan. Miehen mielestä tämän toisen päättäväisyys on ärsyttävää. Mies haluaa, että toinen rentoutuu, että hän hukkaisi suuntaansa. Näin ei ole tosin tapahtunut kertaakaan, ja mies kääntyy aina yksin. Miestä tämä ei ole aiemmin haitannut. Viime aikoina hän on tosin käynyt yksinäiseksi. Hän pohtii, että onko liian myöhäistä valita tietty suunta ja pysyä siinä. Löytää päättäväisyys, tarmo ja määrätietoisuus, joka muilla on.

Näin hän joutui tekemään alkoholisminsa kanssa. Aluksi. Juopottelu maksoi hänelle kalliisti. Hän oli vakavassa suhteessa, mutta piilotteli juomistaan – kunnes jäi kiinni. Riittävän pitkän raittiuden jälkeen hän huomasi, että yksittäisille paukuille pystyi keksimään tekosyyn, kunhan jälkeenpäin katui ja pyyteli anteeksi. Joku tarjosi, eikä ollut kohteliasta kieltäytyä. Kukaan ei nähnyt, kun hän oli yksin. Sellaisia tekosyitä.

Myöhemmin mies päätti, että eipä hän todellakaan aio pysyä loppuelämäänsä kuivilla! Sehän olisi ehdotonta. Hän huomasi, että pystyy selittämään itselleen, miksi ryypätty loma ei haittaa ketään. Koska ei ole ketään, jota se haittaisi. Kunhan työt hoidetaan selvänä.

Hän jatkaa kävelyä ja on mielissään siitä, miten niinkin vakavaksi koettu asia kuin alkoholismi ei ole absoluuttista. Hah, vain kolmanneksi yleisin kuolinsyy. Hän ottaa huikan taskumatistaan ja asettaa itsensä ylpeästi muiden yläpuolelle. Muut hymyilevät ja nauttivat matkoistaan määränpäihinsä, hän nauttii omasta turmiostaan.

Kirjoittajasta: mjt

Markus Törnqvist on oman yrityksensä teknologiajohtaja ja oman onnensa seppä. Myös joogi, jota kiinnostaa matalemmaksi kulttuuriksi katsottu taide.

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia