Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Kirjauutuus opastaa vanhan änkyränkin sosiaaliseen mediaan

Helppolukuinen käsikirja patistelee ammattilaisia sosiaaliseen mediaan, koska kollegat ja kilpailijat ovat jo siellä.

Paperikirja tuntuu vanhanaikaiselta formaatilta sosiaalisen median oppaalle, mutta toisaalta se tavoittaa kohderyhmän parhaiten. Tuore tietokirja Sano se someksi 1 – ammattilaisen käsikirja sosiaaliseen mediaan tarjoaa lyhyen oppimäärän sosiaaliseen mediaan mielivälle ammattilaiselle.

Kirjoittaja Katleena Kortesuo lienee Suomen kiistatta tunnetuin sosiaalisen median kouluttaja ja tietokirjailija. Tv-esiintymisen jälkeen ärsyttäväksi rastapääksikin haukuttu (ja termin onnistuneesti henkilöbrändiinsä integroinut) kirjoittaja ärsyttää kirjassaan vain yhdellä asialla, yrittämällä sitkeästi lanseerata tviittaamisen tilalle tuittaamista. Enpä silti pahastuisi, jos tweettaamisen, twiittaamisen, tviittaamisen ja tveettaamisen sekamelskasta päästäisiin eroon vaikkapa Kielitoimiston kannanotolla.

Varsinaisia asiavirheitä kirja ei sisällä. Kirja perustuu Kortesuon omaan asiantuntemukseen sosiaalisen median kouluttajana eikä sieltä täältä haalittuun sirpaletietoon. Kirjan juoni etenee loogisesti. Lukija saa tietää, mikä on some, miksi ja miten siellä pitäisi olla ja mitä voi tapahtua, mikäli siellä ei ole.

Vaikka kirja on suunnattu aloittelijoille, myös kokeneen sosiaalisen median työkäyttäjän kannattaa vähintään silmäillä se läpi. Ironian ja sarkasmin toimivuuteen liittyvä tutkimustieto ja hyvin perusteltu täsmäkysymysten suosiminen olivat uutta näin kokeneellekin someketulle.

Kirjoittaja on myös kiitettävästi perillä internetin realiteeteista. Esimerkiksi lääkkeeksi internetistä löytyvää henkilöön kohdistuvaa törkypalautetta vastaan Kortesuo ei tarjoa lakimiesarmeijan lihottamista, vaan yksinkertaisesti sisällön tuottamista omalla nimellä verkkoon. Myös niin sanottu hakukoneoptimointi saa kuulla kunniansa.

Kirjaa voi suositella lämpimästi ammattilaisille, jotka pohtivat, kannattaako sosiaaliseen mediaan sotkeutua muutenkin kuin viihdemielessä. Esimerkiksi kuusikymppinen tilitoimistoyrittäjä tai eräs pörssiyhtiön hallituksen jäsen, joka ei tiennyt mikä on Wikipedia – ja että siellä on heidän yrityksestään artikkeli – voivat kokea kirjan kullanarvoiseksi. Kirjaimellisesti.


Vesa Linja-aho

Kirjoittaja työskentelee ammattikorkeakoulun lehtorina ja hyödyntää sosiaalista mediaa monipuolisesti työssään.

Kirjoittajasta: Avustaja

Järki-lehteä avustava kirjoittaja.

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia