Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Kahden rintaman sota

kestojaakko

Ei lepoa tiede-denialismin vastaisesta taistelusta. Tässäkin numerossa jatketaan denialismin eri muotojen rääpimistä ja ihmettelyä. Koska yhteen ajatusmalliin jumiutuminen on kuitenkin laiskuutta pahimmillaan, tässä numerossa käsitellään rokotevastaisuuden lisäksi myös luolamiesruokavaliota.

Juuri siis vähän sellaista aihetta, josta voisi ajatella lukevansa jostain enemmän vaihtoehtoisista julkaisuista. Ravitsemustieteilijät ovat tuominneet karppauksen ja vähähiilihydraattiset dieetit, mutta Internetissä lihaasyövät partisaanit yhä taistelevat ruokaympyröitä vastaan.

Oleellista asiassa on ehkä se, että tiede ja totuus eivät saa olla pelkästään vakiintuneiden tutkimuslaitosten tai seppelöityjen nobelistien käsissä. Tieteessä tärkeää on menetelmä. Julkisuus, itsensä korjaavuus, uusien tietojen omaksuminen ja liittäminen osaksi parhaan mahdollisen tiedon varastoa. Olennaisena osana tähän kuuluu myös vanhentuneen ja epätarkaksi osoittautuneen tiedon hylkääminen. 

Joskus uudet avaukset voivat tulla yllättävistä suunnista. Luolamiesten ruokavaliota kauemmas virallisista ravintosuosituksista ei ole hirvittävän helppo päästä. Kritiikkiä sitä kohtaan on esitetty useasta lähteestä. Perustelut kuitenkin lopulta ratkaisevat. Järki-lehdessä annetaan tällä kertaa suunvuoro paleoruokavalion puolustajille. Heillä on nyt tilaisuus yrittää vaikuttaa lukijat luolamiesdieetin siunauksellisuudesta.

Luolamiesruokavalion kannattajat haluavat kääntää kelloa taaksepäin miljoonia vuosia. Rokotteiden vastustajille taas riittäisi noin kaksisataa vuotta. Heidän haaveissaan on paluu hinkuyskän, tuhkarokon ja jäykkäkouristuksen maailmaan. Täydellisestä ruokavaliosta voidaan keskustella, mutta miljoonien lasten tappaminen helposti estettäviin tartuntatauteihin on aihe, jonka suhteen mitään kompromisseja ei voi tehdä.

Järki-lehdessä ruoditaan tämän vuoksi rokotekeskustelun saamia epäterveitä ja vaarallisia piirteitä. Viimeisin esimerkki tällaisesta saatiin eilen 23.10. kun Iltalehti julkaisi kohuotsikoin haastattelun HPV-rokotteesta. Sattumalta Järki-lehden rokotejuttu käsittelee myös kyseistä HPV-rokotusta ja sen ympärillä pyörinyttä ala-arvoista kommentointia. Jokaiselle on siis luvassa jotakin. Tutustu perusteisiin, ota osaa keskusteluun ja tyrmää ja kannata!


 

Kirjoittajasta: Jaakko Koivula

Jaakko Koivula toimii Järki-lehden päätoimittajana. Siviilissä hän on yhteiskuntatieteiden maisteri, kuorolaulaja, projektipäällikkö ja isä.

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia