Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Angry Birdsit opettamassa

Vihaisten lintujen avulla opetetaan nykyään lapsille fysiikkaa, matematiikkaa ja luonnontieteitä. Rovio tekee yhteistyötä NASAn ja CERNin kanssa uusien oppimistyökalujen luomiseksi. Nyt Rovio on laajentamassa kouluaineissa kielien suuntaan: kiinalaisille on tarkoitus opettaa mm. englantia pelien voimalla.

Voima-lehden kolumnissa Jari Tamminen toivotti Rovion roviolle tämän vuoksi. Tamminen puhuu pahuuden viemisestä uusiin sfääreihin.

Miten Rovio kehtaa yrittää tehdä oppimisesta hauskaa ja tehokasta?

Jari Tammisen ihannekoulu. Kuva Rowland Towers.


Nykyinen koulusysteemi on kelvoton jäänne menneisyydestä. Se sai alkunsa aikana jolloin ihmisiä ‘opetettiin’ ulkoamuistamaan Raamattua ja kehitettiin huippuunsa vastaamaan teollisen vallankumouksen liukuhihnatarpeisiin. Peruskoulu ei vaadi ymmärtämistä eikä kaipaa itsenäistä ajattelua. Jokaiseen ihmiseen iskostetaan tietyt maailmankuvat ja käyttäytymismallit vaikka Ihmiset oppivat eri lailla ja haluavat elämältään erilaisia asioita.

Nykyaikana se ei riitä. Täytyy osata oppia. Osata etsiä, filtteröidä, validoida ja tuottaa uutta tietoa.

Valitettavasti opetuksen kehittämistä ei ole vielä edes aloitettu. Tutkimusten perusteella lupaavimmalta näyttää opiskelun muuttaminen passiivisesta aktiiviseksi toiminnaksi. Esimerkkinä suurin osa ikäluokkamme pojista on oppinut englantinsa peleistä ja osaa sitä paremmin kuin tytöt.

Selvästi oppismispelit ovat validi konsepti, jota kannattaa tutkia (katso esim. 1 ja 2).

Rovio on kehittänyt konseptin, jota on mahdollista hyödyntää asioiden opettamisessa. Pelatessaan ihminen ei usein tiedosta oppivansa. Rovio tarjoaa tätä vapaaehtoisena mahdollisuutena ihmisille. Ketään ei pakoteta viemään lapsiaan Angry Birds kouluun eikä vanhempia pakoteta ostamaan lapsilleen Rovion pelejä.

Konsepti tekee lapsen oppimisesta hauskaa. Se on tieteellisesti tutkittu ja todistettu Helsingin Ylipistossa.

Yllättäen ammattivihaajat vihaavat. Tiede valehtelee ja vääriä ajatuksia edustavat noidat täytyy polttaa roviolla. Parempi pakottaa kaikki toimimaan joukon ajatusrajoitteisimman mukaan eikä antaa tieteellisesti todistetuille oppimismenetelmille mahdollisuutta todistaa itseään.

Jari Tammisen ajatusmaailma ja opetusmetodit ovat pimeältä keskiajalta. Hän ei tiedosta nykyisen koulujärjestelmän ongelmia ja haluaa estää Rovion kehitysehdotukset, koska kaikkea tuntematonta pitää epäillä ja mieluummin vielä pelätä.

Ehkä hän ei tiedä tätä, mutta koulut on aina olleet paikka tuputtaa nuorille propagandaa.

Kehitys vaatii riskinottoa. Onneksi hypyn tuntemattomaan voi jättää niille, jotka sen vapaaehtoisesti haluavat tehdä. Nössö voi seurata perästä jos uskaltaa.

P.S. Hei Jari, lopeta nillitys ja kokeile meditaatiota. Elämä on mukavampaa kun ei tarvitse ahdistua kaikista uusista asioista.


 

Kirjoittajasta: Avustaja

Järki-lehteä avustava kirjoittaja.

2 comments

  1. Jouni Kokkonen says:

    Vaikka pärjäämme Pisa – vertailussa niin se ei anna meille oikeutta pysähtyä paikoillemme, opetusta pitää ehdottomasti kehittää.
    Jos joku kaupallinen juttu innostaa lapsia niin miksi sitä ei käytetä? Siksi kun se on kaupallinen, vai? Mutta ovathan nykyiset oppikirjojen kustantajatkin kaupallisia yrityksiä, ja tekevät parhaansa että juuri heidän teoksensa kiinnostavat. Tosin he yrittävät vaikuttaa vain opettajiin, lasten kiinnostuksesta viis.
    Nykyopetus on suurelta osin laadukasta, ainoastaan keilten opetusta kritisoin liiasta teoreettisuudesta. Ensin pitäisi oppia puhumaan, vasta sen jälkeen voi tulla kielioppi. Ymmärrän pienen pojan tuskaa joka ei ymmärrä kielioppia, kyllä sillä tavalla saadaan pelko kieltä kohtaan aikaiseksi. Ihan kuin silloin kun piti mennä luokan eteen laulamaan laulukokeeseen.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia