Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

No onpas nyt vaikeaa

jaakko-valo-crop (1 of 1)-3

Pääkirjoituksen pitäisi taiteen sääntöjen mukaan olla mielipidekirjoitus jostain ajankohtaisesta aiheesta. Hankalaksi menee.

Lopetin uutisten seuraamisen jo jokin aika sitten ja olen harvinaisen tyytyväinen päätökseen. Uutisten seuraamisen vaarallisuudesta ja hyödyttömyydesta löytyy paljon tutkimustuloksia. Huonot uutiset, ja eihän muita uutisia oikeastaan olekaan, stressaavat lukijaansa. Immuunijärjestelmäkin häiriintyy, kun jatkuvasti pitää taistella ahdistustilaa vastaan.

Uutisten seuraamisen lopettaminen ei ole vielä vaikuttanut millään tavalla negatiivisesti elämääni. En aina tiedä mistä uusimmasta katastrofista keskustellaan, mutta en ole osannut surra tätä kovinkaan paljoa. Politiikkaa valuu kaikista varotoimista huolimatta sen verran tietoisuuteen, että mitenkään vaarallisen pihalla ei ole maailmasta. Sen verran tietää, että tällä hetkellä sateenkaarilipun heilutteleminen Venäjällä ei ole erityisen fiksu idea. Ainakaan jos on rivikansalainen ja yhtään huolissaan henkilökohtaisesta turvallisuudestaan.

Olen välttänyt määrättömän määrän täysin turhaa ja impotenttia närkästymistä esimerkiksi kotimaanpolitiikan suhteen. En tiedä käytännössä lainkaan, mitä budjettiriihessä suunnitellaan. Ilmeisesti sellainen on kuitenkin taas menossa. Hyvässä lykyssä en tajua tulevia veronkorotuksia, tulen ohittaneeksi maataloustukien määrät ja jossain vaiheessa vähän ihmettelen kun maito maksaa hiukan enemmän kaupassa. Närkästymällä asiasta etukäteen tappaisin aivosoluja stressiin ja kiukkuun, voimatta silti vaikuttaa asiaan mitenkään. Joskus omat koirat  tosin purevat, koska tässä Järjen numerossa on laajahko juttu arvonlisäveron kokonaisremontista.

Minulta saattaa puuttua yhteiskuntavastuuta. Jos valtio alkaa eheyttää homoseksuaaleja uudelleenkoulutusleireillä, en luultavasti tajua asiaa ennen kuin tuttavia alkaa hävitä johonkin Lappiin. Veronkorotuksista en ole kovin kiinnostunut, koska olen kohtuullisen elämänhallintataitoinen ja voin kompensoida tilanteen jättämällä kuukauden aikana yhdet uudet housut ostamatta. Kaikilla eivät ole asiat näin onnellisesti.

En väitä etteikö uutisten lukemisesta voisi olla hyötyäkin. Minulle haitat vain tuntuvat selvästi suuremmilta. Uutisten sijaan voin seurata mitä minua kiinnostavilla talouden alueilla tapahtuu, keskittyä ahkeroimaan aiemmin pahasti ylenkatsomaani Philip K. Dickin tuotantoa läpi ja lukemaan laadukkaita ja mieluiten mahdollisimman harvoin ilmestyviä aikakausilehtiä. Suosittelen kaikkia muitakin vähintään kokeilemaan. Uutispaasto keventää mieltä.

Pääkirjoituksien kirjoittamisesta vain tulee vähän vaikeaa.


 

Kirjoittajasta: Jaakko Koivula

Jaakko Koivula toimii Järki-lehden päätoimittajana. Siviilissä hän on yhteiskuntatieteiden maisteri, kuorolaulaja, projektipäällikkö ja isä.

2 comments

 1. Madalla odotuksiasi says:

  Petyttävää on joka päivä täynnä. Tärkeintä on olla takertumatta mihinkään minimiodotukseen. Silloin kielteiset asiat ovat “tuollaista sattuu” ja myönteiset positiivisia yllätyksiä. Uutisiakin voi lukea naureskellen tyhmyyksille.

  Jos jokin asia on kielteinen, ei pidä lisätä sen kielteistä vaikutusta harmittelemalla ja masentumalla. Huvittuminen on parempi keino.

  Lehtesi artikkelisarja “Henkinen hyvinvointi” on mielestäni todella hyvä tässäkin. Onko artikkelisarjaan linkkiä, joka ei toisi sekaan muita elämäntapa-artikkeleita kuten seuraava?
  http://jarkilehti.fi/category/elamantavat/

 2. Jaakko Koivula says:

  Terve! Helpoin keino hakea tuon artikkelisarjan jutut on asiasanojen kautta, näin: http://jarkilehti.fi/tag/henkinen-hyvinvointi/

  Aiemmin kokeilleille: asiasanoja vähän korjailtu, jotta koherentti kokonaisuus ilmenee

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia