Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Bitcoin-scene – kulttuuri valuutan takana

Keskiviikkona 10.4. bitcoinin arvo saavutti 200 euron rajan – eli kaksinkertaistui noin viikossa – ja kupla puhkesi. Liian nopea nousu kostautui ja arvo tippui hetkellisesti jopa 60 – 70 %. Seuraavana päivänä pahin heittely näytti rauhoittuneen, arvon pysytellessä yli sadan euron. Internetissä kohistiin asiasta paljon ja moni bitcoinien omistaja oli kerennyt jo säikähtää pahasti. Oletko huolestunut Henry Brade, Bittiraha.fi?

– Pitkällä tähtäimellä uskon että kaikki on hyvin. Markkinat vaan rauhoittuvat nyt taas vähäksi aikaa. Minun mielestäni tämä oli kohtalaisen odotettavaa. Kurssinousu lähti lapasesta aikaa sitten, ja nyt on aika palata järkevämmälle tasolle. Bitcoin on vielä pieni ja nuori, tällaisia voi tapahtua, Brade kuittaa.

Henry Brade

Bitcoin rantautui Suomeen

Suomalainen bitcoin-portaali Bittiraha.fi perustettiin toukokuussa 2012. Taustalla toimii saman vuoden alussa perustettu Prasos Oy, jossa 8 hengen tiimi toimii Henry Braden johdolla. Brade kertoo törmänneensä ensi kertaa bitcoiniin keväällä  2011 ja kiinnostui välittömästi sen teknisestä puolesta. Kiinnostus syveni nopeasti ja mukaan astuivat ajatukset ”vallankumouksellisesta uudesta valuutasta”, koska valuuttamuoto oli täysin uusi ja erilainen. Ajatus bitcoin-portaalista syntyi kaveriporukassa ja lisää asiasta kiinnostuneita ihmisiä löytyi IRC:in kautta bitcoin-yhteisöistä. Tällöin louhiminen oli ajankohtaista uusien coinien tuottamiseksi sekä toiminnan laajentamiseksi. Aiheen ympärillä hyöri marginaalinen tietotekniikka-asiantuntijoiden joukko; Bradella kaveripiireineen oli esimerkiksi kymmeniä tietokoneita louhimassa bitcoineja. Bitcoin-portaalille oli looginen tarve kerätä yhteen aiheesta kiinnostuneita sekä levittää bitcoin-tietoa uusille käyttäjäryhmille. Braden mukaan sivusto on ollut menestys perustamisestaan lähtien ja tämän vuoden puolella suosio on ollut huipussaan. Sivuston kautta ostetaan ja myydään bitcoineja tällä hetkellä satojen tuhansien eurojen arvosta kuukausittain. Bitcoinin kurssi ostoille ja myynneille määrittyy Mt. Gox:ista.

Bitcoinin pääkehittäjän, Gavin Andressenin, kuuluisana tavoitteena on kehittää bitcoinista niin helppokäyttöinen, että hänen mummonsakin osaa sitä  käyttää. Brade myöntää bitcoinin vaativan tietoteknistä  osaamista, joten vanhemmille sukupolville bitcoin-ymmärrys voi tuottaa ongelmia. Varsinkin turvallinen käyttö vaatii osaamista. Kysyn Bradelta, onko bitcoin edelleen vain marginaaliryhmien harrastus.

– On, ja ei. Aika on Bitcoinin paras ystävä. Mitä pidempään se vaan jatkaa toimimistaan ja maailmanvalloitustaan, ja mitä suurempi osa väestöstä on tietoteknisesti osaavia ihmisiä, sitä vahvemmat mahdollisuudet Bitcoinin kaltaisella rahalla on levitä laajaan käyttöön. Uskonkin, että Bitcoinin suhteellisen korkea suosio Suomessa johtuu muun muassa meidän korkeatasoisesta tietoteknisestä osaamisesta.


Bitcoin – kulttuuri, sijoitus vai harrastus?

Braden mielestä bitcoinissa on lähdetty liikkeelle ennen kaikkea kulttuurista – ajatuksesta valuuttamaailman mullistajana.

– Bitcoin sisältää paljon alakulttuureja. Bitcoinin parissa on paljon libertaareja, jotka haluavat pankkien ja erityisesti valtion näpit pois rahasta. Bitcoin nähdään todellisen vapaan markkinatalouden kehtona. Sitten ovat esimerkiksi hakkerikulttuurit, yksityisyysradikaalit, ylipäätään teknologiasta kiinnostuneet. Kryptografia on myös yksi alakulttuuri, joskin aika pieni, koska suurin osa bitcoininkaan käyttäjistä ei tajua siitä mitään.

Ajatus bitcoinista sijoituskohteena on Braden mukaan uusi. Kurssin noustessa hurjasti yhä useammat ihmiset ja mediat kiinnostuivat bitcoinista, joka kiihdytti kasvua entisestään. Helpon rahan toivossa bitcoineja ostettiin paljon vain uudelleen myymistä varten. Vaikka romahduksen aikana uudet tulokkaat panikoivat ja alkoivat myydä kiireellä, useat bitcoin-sceneläiset seurasivat vain tilannetta eivätkä hermostuneet tilanteesta yhtään. Bitcoin-sceneläisillä on omia visioitaan bitcoinista. Se nähdään usein vain valuuttana, jonka käytön toivotaan lisääntyvän niin, ettei coinejaan tarvitse enää vaihtaa euroiksi, vaan suoraan bitcoineilla voisi ostaa monenlaisia yleishyödykkeitä.

Bittiraha.fi:stä  voi ostaa bitcoin-harrastukseen liittyviä tuotteita. Bitcoin-magazine on Yhdysvaltalainen lehti, jonka pääomistajana toimii Bitpay, joka on myös Bittirahan pääkumppani. Lehteä voi tilata sivulta numero kerrallaan tai kestotilauksena. Lehti kattaa monenlaista tietoa bitcoinista sekä kulttuurista sen ympärillä. Lehdessä kerrotaan paljon muistakin virtuaalivaluutoista (niin, bitcoin on vain suosituin virtuaalinen valuutta, ei ainoa) sekä bitcoin-palveluista, joita kehitetään jatkuvasti. Bitcoin-lehden aiheet ovat äärimmäisen laajoja ja koko lehti tuntuu olevan oma kulttuurinsa.

Bitcoineja on myös fyysisinä  kolikoina. Kolikossa on hologrammi, jonka alla on osoite bitcoin-lompakkoon. Osoitetta ei näe kolikosta ilman hologrammin rikkomista. Kolikoissa olevien bitcoinien turvallisuutta on kritisoitu valmistustapansa vuoksi: jos tili on kirjattu ennen hologrammin painamista jonnekin muualle, on mahdollisuus varkauteen aina olemassa. Valmistustavasta on vain spekulaatioita tällä hetkellä. Brade kertoo kolikoiden olevan suosittuja keräilykohteita ja Bittirahan nettikaupan hittituote. Bittiraha tilaa kolikot suoraan valmistajalta Casasciukselta, Yhdysvalloista. Kolikossa arvoa tuo bitcoin-määrän lisäksi jalometallit. Mutta onko fyysisellä bitcoinilla mitään käyttöä?

– Fyysiset bitcoin-kolikot eivät ole maksuvälineeksi tarkoitettuja, ja tuskin tulevat sellaiseen käyttöön koskaan. Ne ovat keräilyesineitä, lahjoja ja keskustelun aloittajia. Niiden kautta on luonnollisempaa lähestyä virtuaalista bitcoin-maailmaa helpomman ymmärrettävyytensä vuoksi.

Brade omistaa itse bitcoineja, niin virtuaalisia kuin fyysisiä kolikoita. Uutena innostuksena ovat bitcoinin sisarrahat, ns. altcoinit. Brade kertoo ostaneensa pienen määrän kaikki markkinoilla liikkuvia altcoineja:

- Ties vaikka jostain niistä kehittyy jotain hienoa vielä tulevaisuudessa!


 Mitä bitcoinilla voi jo tehdä?

Bitcoinin mahdollisuus on ennen kaikkea Internetissä toimivissa osto- ja myyntipalveluissa, mutta bitcoinin kehittäjät pyrkivät avaamaan ovia myös reaalimaailman kauppatoimintaan. Tätä varten on kehitetty ohjelma Bitpay, jonka avulla mikä tahansa yritys voi ottaa vastaan bitcoineja. Suomessa Vegemesta on ensimmäinen ravintolaketju, joka on ottanut Bitpay-palvelun käyttöön. Vegemestan perustaja Robert Ramstedt on innokas bitcoin-harrastaja, joten maksuvälineeksi yritykseen se otettiin heti, kun se oli mahdollista. Ramstedt kertoo, että maksutapa on herättänyt kiinnostusta ja yritys onkin saanut paljon positiivista huomiota asian tiimoilta. Ramstedt ottaa esiin termin ”bitcoin-turistit”. Bitcoin-turisteilla hän tarkoittaa bitcoin-scenessä pitkään mukana olleita toimijoita, jotka ovat tulleet testaamaan palvelua.

– Ihmiset ovat haluttomia tällä hetkellä käyttämään coinejaan, koska arvo nousi niin nopeasti. Bitcoin-turistit ovat ne, jotka louhimalla ovat saaneet käsiinsä paljon bitcoineja ja nyt heillä on varaa testailla palveluita, Ramstedt kertoo.

Suomessa on muitakin yrityksiä, jotka hyväksyvät bitcoinin. Lista on tosin lyhyt. Bittiraha.fi kerää sivuilleen näitä yrityksiä. Ramstedt toivoo oman esimerkkinsä rohkaisevan muitakin yrittäjiä kokeilemaan palvelua. Suomalainen ohjelmistoalanyritys SC5 on aloittanut ensimmäisenä maailmassa työntekijöidensä palkanmaksun bitcoineilla.

Internetissä toimii erilaisia bitcoinia varten tehtyjä uhkapelisivustoja. Brade kertoo testanneensa palveluja. Esimerkiksi SatoshiDice mahdollistaa pienimmilläkin bittidesimaaleilla pelaamisen, joten se on satunnaiskävijöiden suosiossa. Pokerisivustoista Brade suosittelee SealsWithClubs – sivustoa, jota kertoo itsekin käyttävänsä satunnaisesti. Uhkapelit ovat yksiä suurimpia bitcoin-markkinoita. Brade ei suosittele kokeilemaan suurilla summilla – häviöriski on aina olemassa kuten muissakin valuutoissa, joten pelaaminen kannattaa vain summilla, jotka on varaa myös hävitä. Netissä on kauppoja, joissa bitcoin toimii käyttövaluuttana – Suomessakin. Gigabitti tarjoaa ATK-palveluita, Månsteri elektroniikkaa. Kansainvälinen BitcoinStore kuljettaa Suomeenkin tavaraa. Brade heittää haasteen suomalaisyrityksille:

- On aika monia yrityksiä, joissa haluaisin nähdä bitcoinit maksuvaihtoehtona – ihan kärjessä Pizza-Online ja Verkkokauppa.com. Niissä maksaisin mieluusti bitcoineilla. Lautapelien harrastajana itseäni myös erittäin paljon kiinnostaisi nähdä bitcoin lautapelikauppojen maksutapana.


 Onko bitcoin luotettava?

Bitcoinin arvo on heitellyt keskiviikosta 10.4. lähtien. Kurssin laskun yhdeksi syyksi ilmeni muuan bitcoin-harrastaja, joka löysi vanhan tietokoneensa autotallistaan. Tietokoneelta löytyi tuhansia bitcoineja, jotka henkilö möi hyvällä kurssilla. Tämä henkilö sai miljoonia dollareita, mutta bitcoin-kurssi heilahti radikaalisti. Perjantain 12.4. uuden, pienemmän hintaromahduksen syyksi kerrotaan palvelunestohyökkäykset Mt. Goxia kohtaan. Aikaisemmin Mt. Goxin sivusto meni nurin suuren käyttäjäryntäyksen vuoksi. Motiiviksi palvelunestohyökkäykselle epäillään tarve laskea bitcoinin arvoa entisestään, jolloin sitä saa ostettua lisää halvalla. Brade ei ole huolissaan bitcoinin luotettavuudesta:

- Bitcoinin heilunta vähenee ajan kanssa, kun likviditeetti kasvaa ja kun bitcoin-pörssit kehittyvät kestämään suurempia kuormia. Tällä hetkellä suuret summat tai sivuston kaatumiset näkyvät vahvasti kurssissa, mutta bitcoin on vasta nuori raha.

Bitcoinin ensimmäiset suuret markkinat olivat Internetin huumekaupassa. Tor-verkon alla sijaitseva Silkroad on vapaa kauppapaikka, jonka käyttäjiä ei voida Tor-verkon ansiosta jäljittää. Bitcoin on rahana anonyymi, jäljittämätön sekä nopea, joten tähän tarkoitukseen se sopii täydellisesti. Bitcoin-scene käyttää termin “anonyymi” sijasta tosin termiä “pseudonyymi” bitcoinin julkisten transaktioiden vuoksi. Ketään henkilöä ei kuitenkaan voida näiden siirtojen perusteella jäljittää. Zerocoin on bitcoinin suunnitteilla oleva oikeasti anonyymi lisäosa, mutta bitcoininkin voidaan sanoa olevan käytännössä anonyymi. Jotkut liittävät edelleen bitcoinin vain huumekauppaan. Bitcoinista Brade luettelee paljon hyviä puolia: muun muassa identiteettivarkauden riski katoaa, luottokortin numero ei päädy vääriin käsiin, valtio ei voi jäädyttää tilejä Kyproksen tapaan ja takaisinmaksupetokset eivät ole mahdollisia. Bitcoinia kehutaan myös sen siirtymisnopeudesta – ei pankkipäiväviivettä. Kyseessä ei siis ole enää vain rikolliset puuhat, vaan bitcoinissa nähdään aitoa vallankumousta ja yhteiskuntien demokratisointia.

Niin ikävältä kuin se kuulostaakin, kyseenalaiset palvelut pitävät myös omalta osaltaan bitcoinin kierrossa. Huumekaupan, aikuisviihteen sekä uhkapelien myötä bitcoinilla on suuri markkina-asema, joten sen arvon täydellinen romahtaminen tuntuu hyvin epätodennäköiseltä. Bitcoin-yhteisö haluaa saada bitcoinin toimintaan tavallisiin kauppoihin ympäri maailman, joten foorumit kuhisevat jo ehdotuksia saada aikaiseksi hajautettuun dataan perustuva bitcoin-pörssi, joka olisi immuuni palvelunestohyökkäyksille. Brade on varma, että bitcoin on mukana vielä vuoden päästä ja varmasti kauemminkin.

– Bitcoin on erittäin toimiva, ja todella sitkeä järjestelmä. Sen pitää alkaa myös enemmän pohjautumaan käyttöön ja säästämiseen, kasinopelailun sijaan, Brade naurahtaa.


Kirjoittajasta: Sari Niemi

Kirjoittaja on liberaali yhteiskuntakriitikko. Uudistusmielialan ohella kiinnostuksen kohteina ovat filosofia, kulttuurintutkimus, eläinten oikeudet sekä vapaustaistelu.

3 comments

 1. Valuuttakeinottelu ei synnytä lisäarvoa.

  Bitcoin itsessään synnyttää lisäarvoa, koska se on rahajärjestelmänä tehokkaampi ja yksinkertaisempi kuin esimerkiksi nykyinen euro. Euroista voi löytää hyötyjä kuten vakauden, mikäli vain haluaa täysillä tukea kyseistä järjestelmää, ts. käyttää vain sitä. Tähän “vakauteen” tosin kuuluu inflaatio. Hyödyt eivät yksilöä välttämättä siinä vaiheessa kiinnosta kun haitat ja toivo paremmasta painavat siellä toisessa vaakakupissa. Vakaus ei eurossakaan ole taattu, varsinkaan jos paremmalta tuntuvia vaihtoehtoja kuten Bitcoin ja Litecoin on saatavilla.

  Bitcoinin suurimpana välittömänä hyötynä näen verkkokauppiaana lähes olemattomat kulut. Bitcoinin ansiosta pystyimme myöntämään asiakkaillemme pienen maksutapa-alennuksenkin yhdessä verkkokaupoistamme ja Bitcoinit ovat meillä välittömästi kun maksupalveluntarjoajamme tilittää eurot meille 2-11 vrk viiveellä. Toki nopeampiakin järjestelmiä on tarjolla mutta Bitcoin on juuri siitäkin syystä hyvä ettet tarvitse välttämättä muita varsinaisia järjestelmiä kuin itse Bitcoinin.

  Bitcoin on varsin kelpo valuutta euron rinnalle. Epävakaus on toistaiseksi riski, jonka jokainen Bitcoinia käyttävä joutuu tässä vaiheessa tietoisesti ottamaan. Itsekin uskon Bitcoinin tasaantuvan jatkuvasti kun ns. “oikea” käyttö lisääntyy. Oikeaa käyttöä voivat vauhdittaa maksujärjestelmien tarjoajat jotka kantavat itse riskit, eli uskovat Bitcoiniin. Tästä esimerkkinä Bitpay, joka mahdollistaa kauppiaalle eurohinnoittelun ja eurojen vastaanottamisen ilman riskejä, vaikka asiakas maksaa Bitcoineilla.

 2. Keinottelu says:

  Hyvä kommentti mutta otsikkoa korjaisin. Valuuttakeinottelu on suurelta osin hyödyllistä, se korjaa tilapäisten sattumien tms. väärälle tasolle ajaamat kurssit lähemmäs sitä, mitä ne vähän kauempana tulevaisuudessa kuitenkin tulevat olemaan. Mitä vähemmän keinottelua on, sitä enemmän yksittäiset osto- tai myyntitarpeet nostavat tai painavat kurssia tarpeettomasti. Pitää olla ihmisiä, jotka ryhtyvät tällaisten tarpeiden tyydyttäjiksi ihan siitä ilosta, että saavat tehdä sen hitusen aiempaa kurssia paremmalla kurssilla, niin kurssin ei tarvitse turhaan heilahtaa niin paljon.

  http://liberalismi.net/wiki/Spekulaatio

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia