Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Kohti parempaa huomista

 

1700-luvun valistusajan ajattelijat uskoivat loputtoman optimistisesti ihmisen harkintaan ja sen mahdollisuuksiin. Järkeä käyttämällä kaikki menee hyvin. Kehitystä ei voi estää.

Valistusajan ajattelijoiden uskoa tieteen ja rationaalisuuden mahdollisuuksiin on pidetty naiivina ja hellyttävänä. Takapakkeja on otettu. Natsien harrastamia tuhoamisleirejä on pidetty rationaalisen järjen pimeänä puolena: ongelma on pyritty ratkaisemaan mahdollisimman tehokkaasti. Valistusajattelijat eivät varmaan arvanneet, että heidän ihailemaansa järkeä käytettäisiin ratkaisemaan juutalaisongelman kaltaisia ongelmia.

Kehitys kuitenkin marssii eteenpäin. Tässä lehdessä haastateltu Vesa Linja-aho on varauksettoman optimistinen tulevaisuuden suhteen. Linja-aho on innoissaan avoimista oppimateriaaleista. Näillä tarkoitetaan sellaisia kurssimateriaaleja, oppikirjoja tai videoituja luentoja, joiden jatkokäyttöä ei ole rajoitettu. Toiset opettajat voivat käyttää niitä omassa opetuksessaan tai kustantaja voi painaa niistä kirjan, jopa kysymättä lupaa alkuperäiseltä tekijältä. Linja-ahon mukaan avoimet oppimateriaalit tulevat lyömään itsensä läpi vääjäämättömästi. Ajan henkeen, Zeitgeistiin, kuuluu kehitys kohti vapaampaa tiedonvälitystä ja tehokkuutta.

Avoimia oppimateriaaleja voi halutessaan vastustaa, mutta kehitys tulee jyräämään vastustajat alleen, ennemmin tai myöhemmin. Kehitystä ei voi estää.

Anonymous ei ole samasta asiasta yhtä varma. Nykyajan vapaustaistelijat ovat nimetön joukko Internet-aktivisteja, jotka ovat huolissaan sanan- ja yksilönvapaudesta, korruptiosta ja ihmisoikeuksien loukkauksista. Internetin, ja sitä kautta koko maailman, vapaus on radikaalisti uhattuna ja Anonymous on noussut aseisiin tätä kehitystä vastaan. Vapaustaistelu ei ole enää juutalaisten piilottamista perunakellariin, vaan iskuja moraalittomiksi koettujen luottokorttiyhtiöiden ja CIA:n sivuille tai vaikka salaisten ja kiusalliseksi koettujen tietojen vuotamista julkisuuteen.

Guy Fawkes -naamioihin sonnustautuneet nimettömänä pysyttelevät ihmiset taistelevat vapaudesta Internetissä, 2000-luvun keinoin. Joku yrittää estää kehitystä, mutta Anonymous taistelee vastaan.

Voittajasta riippuu, kutsutaanko heitä tulevaisuudessa vapaustaistelijoiksi, vai terroristeiksi.

Järki-lehti suuntaan silmät auki kohti tulevaisuutta. Tästä numerosta et löydä yhtäkään konservatiivista ajatusta. Pelkkää uskoa tulevaisuuteen, tuoretta tutkimustietoa ja intoa tavoitella parempaa huomista.


 

Kirjoittajasta: Jaakko Koivula

Jaakko Koivula toimii Järki-lehden päätoimittajana. Siviilissä hän on yhteiskuntatieteiden maisteri, kuorolaulaja, projektipäällikkö ja isä.

1 comment

  1. Tane says:

    Valitusajatteijat luottivat kyllä järkeen mutta olivat ehkä Rousseauta lukuunottamatta yhtämieltä siit, että paras tapa antaa yksilön kehittyä ja kasvaa itsenäiseksi ja kyseenalaistavaksi yksilöksi on taata heille mahdollisimman suuri toimintavapaus; vapaus ulkoisesta pakkovallasta ilman, että valtio sanelee heille ylhäältä käsin mitä on hyveellisyys. Keskistysleireillä ei ole mitään tekemistä valituksen perusperiaatteiden kanssa (tieteellinen maailmankuva, rationalismi mystisyyden sijasta, yksilönvapaudet), pikemminkin ne olivat osoituksia siitä, mihin äärimmilleen viety byrokratia johtaa. Toki tämän voi nähdä sinänsä rationaalisena; byrokratiallakin on toki oma logiikkansa.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia