Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Anonyymit vapaustaitelijat

 

Kuva: Senovan (deviantart)

Anonymous tarkoittaa nimettömyyttä. Internetissä tuntemattomuus on noussut aivan uudelle tasolle, sillä näytön takana keskusteleva anonyymi voi sijaita naapurihuoneistosta toiselle puolelle maapalloa. Internet-foorumien käyttäjät tekivät anonymiteetillä muutakin kuin jakoivat keskenään mahdollisimman kyseenalaista sisältöä. He yhdistyivät.

Sana ”anonymous” on alkanut saada viimeistään lähivuosina uuden merkityksen: vapaustaistelun.


 

Toisille tahoille anonymous tarkoittaa pelkkää tunnistamattomuutta, toisille Internet-hakkerointia, oman tilan ottamista sekä pelleilyä ja haktivismia. Monille se tarkoittaa näitä kaikkia. Anonymous ei olekaan enää vain tuntematon henkilö nettifoorumilla, vaan omaa oikeuttaan jakava ryhmä tuntemattomia, jotka yhdistyvät Internetissä koskaan tietämättä toisistaan mitään enempää. Kysymys ”kuka on anonymous?” ei ole relevantti, sillä anonymous sanan oikeassa merkityksessä olemme me kaikki – paitsi minä tällä hetkellä, koska alhaalla näkyy nimeni.

Muualla Internetissä olen taas anonymous, nimetön. Anonymous-ryhmä on laajentanut nimettömyyden käsitteen ryhmää yhdistäväksi tekijäksi. Nimettömänä ei ole persoonia, ainoastaan teot. Haluankin selvittää, minkälaisia persoonia sisältää ryhmä Anonymous.

Kuka on Anonymous?

Anonymous on kuka tahansa nimetön henkilö. Halusin haastatella henkilöitä, jotka eivät ole vain anonyymejä, vaan osa Anonymous-ryhmittymää. Anonymousilla on monia viestintäkanavia Internetissä, jonka kautta heitä voi tavoittaa. AnonNews-sivusto kertoo juhlallisesti olevansa ”Everything Anonymous” foorumeineen ja pressitiedotteineen, joten sieltä oli hyvä aloittaa. Sivustolta löytyy YouTubesta tutuksi tulleita videoita, joissa konemuunneltu ääni kertoo maailman epäkohtia sekä Anonymousin seuraavia liikkeitä. Videoiden tekijästä ei tietenkään ole tietoa. Tekijänä toimii anonymous, sanan molemmissa merkityksissä. Sivustolta löytyy myös IRC-kanava, josta päätän lähteä etsimään haastateltavia.

Kanavalle meneminen hermostuttaa, koska huomaan pelkääväni poliisin pidättävän yksittäistapauksia hakkeririkoksissa tekijänoikeusrikosten tapaan – niitä, jotka jättävät IP:nsä löydettäväksi. Anonymous on kuitenkin tehnyt iskuja muun muassa Wikileaksin toimintaa haitanneiden tahojen sivuille – niinkin isojen kuin PayPal sekä Mastercard, toiminut lapsipornosivuja vastaan kaatamalla sivuja ja julkaisemalla käyttäjien tilitietoja, vastustanut SOPA- ja ACTA-esityksiä, hakkeroinut Federal Reservestä työntekijöiden tietoja ulos sekä kaatanut esimerkiksi CIA:n sivut. Anonymous-ryhmä on myös riidoissa Skientologian kirkon kanssa toimistaan vuonna 2008. Monien lähteiden mukaan riita skientologien kanssa oli ensimmäisiä toimia, joita Anonymous toteutti ryhmänä. Toimet ovat lainvastaisia, vaikka moraali sanoisi muuta.

Mieleeni tulee ”Sabun” tapaus. Sabu oli vain nimimerkki, jonka takana amerikkalainen Hector Xavier Monsegur toimi hakkerina. Sabu toimi hakkeriryhmittymä Antisecissä, joka on Anonymousin alaryhmittymä. Sabu jäi kiinni toimistaan FBI:lle puhuessaan Antisecin IRC-kanavalla edellisestä iskustaan. Sabu ilmiantoi FBI:lle muita Anonymous-ryhmittymän alaryhmien jäseniä. Antisecin lisäksi hakkereita keräsi toinen alaryhmä nimeltään Lulzsec, joka keskittyi enemmän trollaamiseen eikä iskuissa ollut samanlaista yhteinäisyyttä kuin Anonymous-nimen alla tehdyissä. Teknologian kehittyessä anonymiteetin selvittäminen vaatii enemmän ja enemmän resursseja, mutta asiansa osaava henkilö voi silti pysyä täysin jäljittämättömissä. Ei liene ihme, ettei viranomaistaho pidä ajatuksesta Internet-käyttäjien täydellisestä jäljittämättömyydestä.

Anonymous on kulttuuri. Se on vallankumous, Se ei ole ryhmä, se on idea. Ryhmän voi tuhota, mutta ideat ovat kuolemattomia, sanoo yksi vastaajista.

Kanavalla oleminen ei ole kuitenkaan laitonta. Aion esitellä itseni toimittajaksi. Pelot alkavat vaikuttaa tyhmiltä. Yhdistän serverille ja liityn kanavalle ”#anonnews”. Kanavalla on hiljaista eikä kukaan vastaa haastattelupyyntöni. Kanavan topicissa suositellaan Tor-verkon käyttämistä. Tor-verkon käyttäminen piilottaa käyttäjän olemassaolon totaalisesti sekä antaa pääsyn Tor-verkon sisällä oleville sivuille. Tor-verkko ei ole kuitenkaan pomminvarma suojaus. Jollei verkkoa osaa käyttää oikein, esimerkiksi pdf-tiedostot saattavat avata portin Tor-verkon ohitse. Minulla on kahdeksan kysymystä valmiina, mutta päätän jättää niistä yhden pois; kysymyksen toiminnasta hyökkäyksissä, koska kukaan ei varmasti siihen halua vastata.

Saan yhden haastateltavan. Hän on ollut kanavalla vasta kaksi päivää, mutta kertoo jakaneensa videoita Facebookissa aiemminkin. Vaikka hän Facebookissa omalla nimellään kulkisikin, minulle hän on nyt anynonyymi. Hänestä huokuu taistelutahtoa, mutta hän ei laske itseään osaksi ”oikeaa” Anonymousta. Hän uskoo Anonymousin voiman piilevän ryhmässä, koska ryhmää kuunnellaan enemmän kuin yksittäistä ihmistä. Hän ei hakkeroi, mutta on valmis protestoimaan epäkohtia vastaan ja haluaa tehdä jotain muutoksen eteen. Hän on yksi todiste siitä, että Anonymous ei ole vain hakkeriryhmä, vaan ryhmä aktivisteja ympäri maailman, johon kuka vain voi liittyä taistelemaan oikeudenmukaisuuden puolesta. Saan neuvoja, mistä voisin löytää ”oikeita” Anonymouksen jäseniä.


 

Anonymous haluaa vapautta

Laitan haastateltavan käyttämän sanan oikeista Anonymouksista, ”AnonOps” googleen. Löydän sivun kyseisellä nimellä. Sivusto sanoo olevansa Anonymousin keskustelualusta ja löydänkin uuden IRC-serverin sekä kanavan toimittajia varten, #reporter. Anonymousi on varautunut toimittajiin ja kertoo sivulla vastaavansa mielellään kysymyksiin. Anonymousilla on myös sivusto Anon Relations, jossa jaetaan lehdistötiedotteita sekä kerrotaan operaatioista. Anonymousin rekrytointi toimii avoimesti Internetissä; mukaan tarvitaan paljon väkeä, mutta kukaan ei voi identifikoitua iskuja toteuttavaksi anonyymiksi. Anonymous on erityinen juuri toimintatapansa vuoksi. Se kerää ihmisiä yhteen kasvottomina, pitää kaiken toiminnan avoimena ja operoi iskunsa kohteisiin, joiden toimia suuri yleisökin kritisoi. Kuten haastateltavani todisti, se on toiminut ja uusia anonyymejä liittyy tukemaan toimintaa, myös osallistumatta itse hengen nostatusta enempää. Silti anonyymi on edelleen kuka tahansa.

Kytken itseni Tor-verkkoon, joka piilottaa IP:ni ja yhdistän serverille – jos se kerran on näillä kanavilla tapana. AnonOpsin #reporterilta saan lisää haastateltavia. Jokainen on pyörinyt foorumeilla sekä irkissä vähintään kaksi vuotta sekä käyttää suuren osan päivästään koneella istumiseen. Taisin löytää ”oikeita” Anonymouksia. Eräs anonyymi viittaa aikaan 4chan-foorumilla, josta Anonymouksen sanotaan alkaneen. Netin kuvalaudat, erityisesti 4chan, keräsivät aluksi vain nörttejä, jotka viihtyivät yhteisten kiinnostusten parissa laudoilla keskustellen ja jakaen kuvia. Lautojen idea perustuu siihen, ettei rekisteröintiä tai nimimerkkiä tarvita, joten kukaan ei tiedä toisesta tämän viestiä enempää. Kun kaikki on anonyymiä, ei itseään tarvitse sensuroida – ja sehän lautojen materiaalissa näkyy. Toisia käyttäjiä yritetään järkyttää mahdollisimman kyseenalaisella sisällöllä eikä laudoilla ikinä tiedä, mitä löytää. 4chanilla suunniteltiin myös ”raideja” eli yhteisiä hyökkäyksiä sivustoille tai nettikilpailuihin, aluksi vain huumorimielellä trollaten. Anonymouksen suorittamat hyökkäykset noudattavat 4chanista tuttua kaavaa, ryhmässä ja anonyymisti.

Useampi Anonymous kertoo puhuvansa IRL (oikeassa elämässä, in real life) itsestään anonymouksena ystävilleen. Tällöin kyse ei ole enää tuntemattomuudesta, vaan avoimesta kuuluvuudesta ryhmään, anonymous -sanan toisessa merkityksessä. Eräs vastaaja on taas sitä mieltä, ettei Anonymoukseen voi kuulua tai liittyä; se ei ole mikään ryhmä tai kerho, joka vaatisi jäsenkirjan. Ensimmäinen haastateltava on siis aivan yhtä anonymous kuin nämäkin ihmiset. Kaikki vastaajat ovat sitä mieltä, ettei ole väliä hakkeroiko, jakeleeko videoita, protestoiko kadulla vai onko vaan hengessä mukana – kaikki toiminta on tärkeää. Ryhmää pidetään tärkeänä jo käytännön syistä, sillä palvelunestohyökkäysten avulla nettisivun kaataminen ei onnistu yhden tietokoneen toimin, mutta vastauksissa kuuluu myös käsite kapinasta, johon kaikki globaalisti kuuluvat. – Anonymous on kulttuuri. Se on vallankumous, Se ei ole ryhmä, se on idea. Ryhmän voi tuhota, mutta ideat ovat kuolemattomia, sanoo yksi vastaajista.

Kuva: Anonymous Revolution (deviantart)

Kysyn, mikä kolmesta vaihtoehdosta kuvaa vastaajan mielestä itseään parhaiten. Vaihtoehdot ovat ulkopuolinen tarkkailija, vapaustaistelija tai pahan hallituksen uhri sekä annan heille vaihtoehdon olla valitsematta yhtäkään ja keksiä oman. Vaihtoehtoni miellyttivät ja ne kaikki nähtiin sopiviksi. Vastaaja, jota siteerasin, ilmoitti kokevansa itsensä Internetin viimeisen pomon kätyriksi. Toinen vastaaja ilmoitti itsensä maailman kansalaiseksi, joka uskoo Internetin vapauteen kontrollista. Hänen mielestään yksilöä ei enää kunnioiteta tarpeeksi.

Ideoiden kuolemattomuudesta ei puhuta ensimmäistä kertaa. Anonymous on ottanut symbolikseen V niin kuin Verikosto – sarjakuvasta tutun Guy Fawkes -maskin. Guy Fawkes tunnetaan 1600-luvun alun kapinallisena, joka yritti murhata Englannin kuninkaan ja parlamentin sekä yritti räjäyttää ruudilla koko parlamenttitalon. Hän epäonnistui ja tuomittiin kuolemaan. Alan Mooren sarjakuvaan pohjautuvassa elokuvassa Guy Fawkes – maskinen kapinallinen puhuu ideoiden kuolemattomuudesta. Elokuvan hahmo edustaa Anonymousin henkeä: väärintekijät on saatava vastuuseen teoistaan eikä kansaa saa sortaa. Vain yksi vastaajani kertoi omistavansa Guy Fawkes –maskin, tarkemmin sanottuna useammankin maskin. Ensimmäisen kanavan vastaaja oli valmis ostamaan naamion heti, kun protestin aika tulee.

V niin kuin Verikosto -elokuvassa maailma on orwellilaishenkinen valvontayhteiskunta. Valvontayhteiskunnan toteutuminen ei ole enää pelkkä dystopia, vaan todellinen ja vakavastiotettava pelko – ja sen vastustaminen on Anonymoukselle tärkeämpää kuin mikään muu.


 

Kaikki keskustelut on käännetty englannin kielestä suomeksi.

 

Kirjoittajasta: Sari Niemi

Kirjoittaja on liberaali yhteiskuntakriitikko. Uudistusmielialan ohella kiinnostuksen kohteina ovat filosofia, kulttuurintutkimus, eläinten oikeudet sekä vapaustaistelu.

2 comments

  1. Anonymous says:

    > Anonymous on ottanut symbolikseen V niin kuin Verikosto – elokuvasta tutun Guy Fawkes -maskin.

    V for Vendetta on Alan Mooren ja David Lloydin tekemä (loistava) sarjakuva. Elokuva pohjaa siihen, mutta on ehdottoman väärin unohtaa pohjateoksena oleva sarjakuva.

  2. Sari Niemi says:

    Kiitos huomautuksesta. Korjaan tuon maininnan sarjiksesta mukaan.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia