Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Ruokapiiri – kuinka se tehdään?

Kuva Brianna Lehman

Toiminta vaatii totuttelua. Puntarissa painaa edullinen ja eettinen ruoka vastaan ruokakaupassa asioinnin helppous. Ruoanlaitto on vielä asia erikseen, sillä valmisruokaa ei ruokapiirien valikoimissa luonnollisesti esiinny. Oikeaa tapaa perustaa ja ylläpitää ruokapiiriä ei ole, mutta Järki-lehden saamat vinkit ovat hyvin samankaltaisia:

Perustaja kerää itselleen sopivan kokoisen, yleensä noin 30 taloutta, piirin lähitalouksista ja perustaa tilin maksuja varten. Omasta taloyhtiöstä kyselemällä voi saada kätevän ruokapiirin, samoin vaikka koulun kautta. Joku kerää ruokapiirin facebookista – tapoja on monia. Talouksien määrä kannattaa pitää pienehkönä, koska sopivan kokoinen jakelutila on helpompi löytää. Suurissa kaupungeissa ruokapiireissä saattaa olla toki satojakin talouksia ja jakelutilana toimii esimerkiksi lähikirkko. Tuottajat valitaan piiriläisten kiinnostuksen mukaan. Piirejä on luomupiireistä vegaanipiireihin; sääntöjä ei ole. Jokainen ruokapiiri voi toimia itsenäisesti, valita omat tuottajat sekä suunnitella ja sopia tilaus- ja jakeluaikataulut tuottajan kanssa haluamallaan tavalla.

Tuottajien löytymisen jälkeen tarvitaan vielä paikka, jossa tuotteet jaetaan piiriläisille. Maksuttomat kokous- tai kerhotilat esimerkiksi sopivat tarkoitukseen. Lihaa tai juustoa tilattaessa on piirin perustajan huolehdittava tarpeellisista kylmätiloista jakopaikassa, mikäli tuotteiden jakamisessa menee aikaa. Usein tilauksia tehdään kerran kuukaudessa tai kerran viikossa. Jotkut piirit tilaavat kuukausituottajiensa ohella satunnaisesti muiltakin tuottajilta. Tuotevalikoiman on oltava tarpeeksi laaja, jotta piiritoiminta on kannattavaa. Tuottajia voi kysellä itse lähialueilta tai etsiä netistä.

Ruokapiirien kasvava suosio kertoo tyytymättömyydestä kaupan hintoihin sekä epävarmuudesta ruoan alkuperään. EU:n myötä meille kauppoihin kannettu halpa ja epämääräisissä oloissa tuotettu liha vaikeuttaa suomalaisen, kalliimman lihan pärjäämistä hintakilpailussa entisestään. Suomalainen lihakin joutuu aina välillä syyniin eläinten huonosta kohtelusta – jokainen muistaa kuvat sikaloiden sairashäkeistä. Kasvava ruokapiiritoiminta alkaa näkyä kenties tulevaisuudessa jo kaupan tuotoissa, jolloin kauppojen katteiden sekä ruoan verotuksen on pakko reagoida kuluttajien vaateisiin. Tiedostava kuluttaja ei suostu syömään mitä vain ja ruokapiirin perustamalla hänen ei tarvitsekaan!


 

Kirjoittajasta: Sari Niemi

Kirjoittaja on liberaali yhteiskuntakriitikko. Uudistusmielialan ohella kiinnostuksen kohteina ovat filosofia, kulttuurintutkimus, eläinten oikeudet sekä vapaustaistelu.

1 comment

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia