Järki-lehti

Hyvin löydetty!

Järki-lehti on uusi järkevien ihmisten aikakauslehti. Järki-lehti keskittyy ottamaan asioista selvää ja tarjoamaan faktat faktoina. Järki-lehti ei ole kenenkään äänitorvi, vaan pyrkii ideologioiden ja valmiiden vastauksien sijaan tarjoamaan mielenkiintoista ja ajatuksiaherättävää luettavaa kenelle tahansa.

Open Close

Eettistä ruokaa halvalla!

Ruoka on kehon ylläpitäjä. Kaupan hyllyt ovat täynnä erilaisia elintarvikkeita tuoteselosteineen, joista jokaisen paketin takaosa tulisi lukea läpi saadakseen kaiken tarpeellisen tiedon. E-koodeista joku tarkoittaa c-vitamiinia, joku taas kiisteltyä natriumglutamaattia. Liha on tuotettu Suomessa, mutta eläimen kasvuoloista ei ole tietoa. Kuluttaja on sekaisin. Kytkös ruoan alkuperään on kaukaista. Kotimainen ruoka tuntuu kalliilta.

Eettinen sieni.


Samojen ruokakysymysten edessä seisoi ruokapiiriaktiivi Lea Alanko. 1990-luvun alussa elettiin talouslaman aikaa. Kaupan kotimaiset juurekset olivat huonolaatuisia ja ruoka oli kallista. Samaan aikaan otsikoissa pyöri monia tuttuja elintarvikekohuja: Hullun lehmän tauti, tuotantoeläinten huono kohtelu sekä elintarvikkeiden myrkkyjämät. Lea kaipasi tuoreita ja hyvälaatuisia perustuotteita, ennen kaikkea luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa. Asiasta innostuneena Lea perusti Tanhuniityn ruokapiirin. Ruokapiiritoiminta oli vasta alussa, eikä Suomessa ollut monia ruokapiirejä. Piiri on yksi Suomen vanhimpia ruokapiirejä ja edelleen aktiivisessa toiminnassa. Piiri Lean johdolla tilaa kuukausittain juureksia, munia, viljatuotteita, hunajaa, hapankaalia sekä satunnaisesti possun- ja naudanlihaa.

Tuottajat Lea on löytänyt lähialueeltaan ja sopinut heidän kanssaan säännöllisistä toimituksista.
- Tuottajalle ovat tärkeitä uskolliset ostajat ja ostajalle on tärkeätä luotettava viljelijä ja kasvattaja. Tuottajan kannattaa itse olla myös aktiivinen ja ottaa yhteyttä sopivissa paikoissa oleviin ruokapiireihin ja tarjota heille lisää tuotevalikoimaa, mikäli pystyy hoitamaan kuljetuksen ruokapiirille, Lea kertoo.

Ruokakohuja näkyy edelleen, vaikka maamme onkin jo 90-luvun lamasta toipunut. Hullun lehmän tautia seurasi esimerkiksi lintuinfluenssa tai suu- ja sorkkatautiepidemia Britanniassa. EU:n myötä ulkomailta tuotu halpa liha on kymmeniä prosentteja halvempaa kuin suomalainen liha. Välillä elintarvike ei vastaa tuoteselostetta: Suuren firman pakastelasagnessa onkin käytetty naudan lihan tilalta hevosesta jäänyttä teurasjätettä. Ruokapiirissä tuotteiden alkuperästä voi olla varma. Lisäksi tuotteet ovat hinnoiltaan piiriläisille tuottajasta riippuen tukkuhintoja tai siitä vielä halvempia.

Rauhallinen lehmä.

Ruokapiirien suosio onkin jatkuvasti kasvussa. Edulliselle ja eettisesti tuotetulle tuotteelle on varmasti kysyntää vielä pitkään.


 

Tuottaja kannustaa ruokapiireihin

Tuottajien puolella korostuu tarve hyvälle yhteistyölle kuluttajien kanssa sekä tavoite ruokapiiritoiminnan yleistymiseen entisestään. Eräskin ruokapiiri.fi -sivustolle listattu tuottaja nosti minulle hattua, kun kerroin tekeväni juttua ruokapiireistä. Hän toivoo ruokapiiritoiminnan yleistyvän entisestään, koska siinä on potentiaali aitoon lähituotantoon. Samoilla linjoilla olivat muutkin sivustolla esiintyvät tuottajat. Ruokapiiritoiminta turvaa jatkuvuutta toimeentulossa sekä takaa tuottajalle oikeudenmukaisen palkkion työstään. Koska välikätenä ei ole kauppaa katteineen, pysyy hintataso molemmin puolin reiluna. Ruokapiiritoiminta on erilainen parannus ruoan eettisyyteen ja auttaa pientuottajia pysymään markkinoilla. Tuottajille ruokapiirit eivät kuitenkaan toimi vielä pääsääntöisenä tulonlähteenä. Moni tuottaja myy tuotteitaan ruokapiirien ohella omassa myymälässään ja läheisille ruokakaupoille – suoraan, ei tukun kautta. Osa tuottaa suuremmillekin ketjuille. 

Jussi Saarinen, Heikkilän Yrttitila Oy, on uudehko ruokapiirituottaja ja toimittaa tällä hetkellä muutamille ruokapiireille yrttejä sekä sieniä. Myrkkyjämiä ei tuotteista löydy, sillä yrtit viljellään ilman torjunta-aineita tai keinolannoitteita. Heikkilän Yrttitilan asiakkaana ruokapiirien ohessa on mm. Punnitse & säästä – ketju ja Ruohonjuuri-kaupat. Jussi pitääkin erilaisia jakelukanavia tärkeinä. Heikkilän Yrttitila toimittaa kuukausittain tuotteitaan piireille sekä ottaa vastaan satunnaistilauksia. Hinnat ruokapiireille ovat 5-10 % halvempia kuin omassa kuluttajamyynnissä sekä suurimmillaan jopa 30 % halvempia kuin jälleenmyyjien kautta.


 

Internet ruokapiirien apuna

Nykyään verkostoituminen kiinnostuksien mukaan tai hakeutuminen ruokapiirien äärelle on helppoa. Kun ennen ruokapiirin perustamista suunnitteleva keräsi itse lähialueiden taloudet mukaan puhelimella ja ovelta ovelle -metodein, kopioi käsinkirjoitetuista lapuista suuren ostoslistan tuottajalle lähetettäväksi sekä keräsi rahamäärät ja vei ne pankkiin, helpottaa teknologia tätä kaikkea paljon. Ruokapiiriaktiivit ovat tehneet ahkerasti töitä, jotta ruokapiirit yleistyisivät.

Ruokapiiri.fi – sivusto perustettiin 2000-luvun alussa. Lea oli yksi toimeenpanijoista ja järjestelmän suunnittelijoista ja ylläpitää sivua edelleen. Tähän asti se on ollut käyttäjille maksuton, koska sivua on ylläpidetty vapaaehtoisvoimin, mutta tämän vuoden aikana aletaan veloittaa pientä maksua. Järjestelmän ylläpito vaatii suosionsa vuoksi jo paljon työaikaa sekä sivustoa aiotaan kehittää. Sivustolla on mukana kymmeniä ruokapiirejä ja niihin on helppo liittyä. Ruokapiirejä listaavia sivustoja löytyy googlella enemmänkin. Laajat ruokapiirisivustot ovat hyödyllisiä paikkoja tuottajille sekä kokemattomille ruokapiiriläisille.

Toiminta ei ole kuitenkaan sidottu vain tietyille sivuille. Ruokapiiriään voi alkaa kerätä vaikka facebookissa. Sosiaalinen media kerää ihmisiä yhteen enemmän kuin Paavi Pietarinaukiolle. Internetissä on helppo jakaa kokemuksia tuottajista tai vaikka reseptejä. Ruokapiirien sivuja, facebook-ryhmiä sekä erilaisia blogeja selatessani löysin piirejä, jotka harrastavat ruoan ohella muutakin yhdessä. Jotkut ruokapiirit tilaavat hygieniatuotteita, meikkejä tai jopa kirjoja. Osa piireistä sopii yhdessä myös tapaamisia tuottajansa kanssa, jolloin vierailukäynnin myötä tuotanto tulee entistä tutummaksi. On vaikeaa kuvitella läheisempää tuotantoa kuin päästä itse rapsuttelemaan eläimiä tilalle, joka toimittaa seuraavaksi pihvit piirille. Turun seudun ruokapiirisivusto Luomukassi mainostaa sivullaan esimerkiksi hevosratsastusta sekä lasten leirejä. Ruokapiirien omat blogit antavat vaikutelmaa, että ruokapiiritoiminta merkitsee monille paljon enemmän kuin vain ruokaa – joskus harrastus onkin muuttunut elämäntavaksi.


Jos ruokapiirit kuulostavat hyvältä ja aloit miettiä miten itse voisit päästä mukaan toimintaan tai perustaa oman, lue ohjeet täältä!

Kirjoittajasta: Sari Niemi

Kirjoittaja on liberaali yhteiskuntakriitikko. Uudistusmielialan ohella kiinnostuksen kohteina ovat filosofia, kulttuurintutkimus, eläinten oikeudet sekä vapaustaistelu.

Ei kommentteja.

Jätä kommentti

Comment form

Kaikki tähdellä(*) merkityt kentät ovat pakollisia